HZHM započeo s edukacijama u sklopu projekta eusavršavanje

17. veljače 2022.
hzhm-zapoceo-s-edukacijama-eusavrsavanje-17-02-2022.jpg

U okviru projekta Program cjeloživotnog stručnog usavršavanja zdravstvenih radnika (eUsavršavanje), Hrvatski zavod za hitnu medicinu (HZHM) danas je organizirao prvo od najavljenih 80 predavanja za zdravstvene djelatnike izvanbolničke hitne medicinske službe (HMS). Riječ je o predavanju Osnovno održavanje života djece i odraslih, a održao ga je specijalist hitne medicine Adis Keranović, dr. med. iz Objedinjenog hitnog bolničkog prijema Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

Uvijek aktualnu temu u hitnjačkim krugovima o osnovnim mjerama održavanja života, doktor Keranović u potpunosti je uskladio s posljednjim smjernicama Europskog društva za reanimatologiju iz 2020. godine. Posebnu pažnju posvetio je specifičnostima ovog hitnog medicinskog postupka kod djece – po dobi i veličini djeteta, odnosno mjestu masaže, dubini i ritmu kompresija, načinu ventilacije, inicijalnim upusima te načinu otvaranja dišnog puta. “Četiri su ključna koraka koja pomažu preživljavanju osoba koje su doživjele iznenadni srčani zastoj. Prva je rano prepoznavanje i pozivanje HMS-a, drugi su rane osnovne mjere održavanja života, a potom slijede rana defibrilacija i dolazak HMS-a”, istaknuo je tom prigodom doktor Keranović.

Zahvaljujući prethodnoj instalaciji moderne videokonferencijske i informatičke opreme te povezanosti županijskih zavoda s HZHM-om, predavanje su danas u realnom vremenu pratile dvije grupe polaznika iz zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske, Istarske, Karlovačke, Ličko-senjske, Primorsko-goranske, Sisačko-moslavačke, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Zadarske županije. Predavanje Osnovno održavanje života djece i odraslih održat će se i 24. veljače 2022. za preostale dvije grupe polaznika.

Program cjeloživotnog stručnog usavršavanja zdravstvenih radnika (eUsavršavanje) u vrijednosti od gotovo 5 milijuna kuna sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda, a njime će se u narednih 12 mjeseci educirati 700 liječnika te medicinskih sestara i tehničara izvanbolničkog HMS-a na daljinu. Projekt je započeo u ožujku 2021., a sredstva su dodijeljena u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” 2014. – 2020., pri čemu 85 % troškova sufinancira EU, a 15 % su nacionalna sredstva. Za vrijeme trajanja projekta održat će se 80 predavanja na 20 različitih tema koje su usko vezane za njihov djelokrug rada te im omogućiti stalan pristup novim znanjima, tehnikama i metodama rada.

Preuzeto s internet stranica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (https://www.hzhm.hr)