Zavod za hitnu medicinu dobiva specijalizanticu

27.09.2018.

Školovanje je u cijelosti usklađeno s europskim programom specijalizacije i trajat će pet godina, a prva specijalizantica županijskog Zavoda za hitnu medicinu je dr. Tea Juranić

 Dr. Tea Juranić ostat će u kronikama šibenskog zdravstva upisana kao prva specijalizantica hitne medicine i jedna od zasad osmero u zemlji. Školovanje u cijelosti usklađeno s europskim programom specijalizacije počinje uskoro i trajat će pet godina (66 mjeseci), a trošak je najvećim dijelom podmiren iz nepovratnih sredstava Socijalnih fondova Europske unije (85 posto) u iznosu ne­što manjem od 1,4 milijuna kuna (1,372.771,16 HRK).

Preostali novac osigurat će se javnim novcem u okviru projekta "Specijalističko usavršavanje doktora medicine": osim Ministarstva zdravstva u provedbu je uključen i Hrvatski zavod za zapošljavanje a radi se ukupno o 82 milijuna kuna za 13 županijskih domova zdravlja i osam zavoda za hitnu medi­cinu, namijenjenih izobrazbi 76 specijalizanata na pri­marnoj razini zdravstvene zaštite. Ugovor o dodjeli novca za specijalizaciju dr. Juranić potpisan je krajem ožujka ove godine.

zhm-dobiva-specijalizanticu-001

Daljnja edukacija

Specijalizacija hitne medicine obvezna je prema europskim propisima i u Hrvatskoj je dosad nije bilo, nego su se liječnici brusili isključivo u praksi, napominje mr. sc. Tomislav Jukić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije.

Projektni prijedlog "Specijalističko usavršavanje doktora medicine" pripremljen je i prijavljen uz tehničku potporu županijske Razvojne agencije, a cilj nam je postići još kvalitetnije usluge hitne medicine i ravnomjerniju skrb unutar primarne zdravstvene zaštite u županiji, objašnjava ravnatelj.

Upravo je osnivanje objedinjenih hitnih bolničkih prijama u hrvatskim bolnicama, tako i u šibenskoj, omogućilo ovu specijalizaciju - navodi Jukić. Ona je nužna i specifična, jer se od liječnika traže znanja i vještine različitih specijalnosti, te izvanbolničke i bolničke hitne medicine.

Projekt usavršavanja služit će kao primjer dobre prakse i ostalim zdravstvenim organizacijama, uvjeren je Jukić. Nakon završetka specijalizacije za dr. Juranić Zavod će osigurati i daljnju edukaciju, jer su liječnici prema zakonu i zasadama struke obvezni stalno se usavršavati.