Ispostava Knin | Posjet 2-ih razreda Osnovne škole dr. Franjo Tuđman

25.03.2019.

Možemo reći već tradicionalno u Veljači ili Ožujku svake godine našu Ispostavu posjećuju 2. razredi osnovne škole dr. Franje Tuđman Knin,tako smo im i ove godine bili ponosni domaćini. Kroz kratku prezentaciju koju je održala voditeljica Ispostave Knin Milica Ognjenović, bacc.med.techn, pobliže smo ih upoznali sa radom hitne medicinske službe. Uz kratko predavanje i zanimljive vježbe, educirali smo ih o našoj svrsi i važnosti,kao i o važnosti pranja ruku,održavanju osobne higijene te očuvanju zdravlja.

Naučili smo ih da, u po život opasnim situacijama, uvijek mogu pozvati broj 194 te na taj način učiniti prvi korak pružanja prve pomoći sebi ili bilo kome drugom kome je ona potrebna.

Dežurni T1 tim kroz igrokaz, u kojem su sudjelovali i sami učenici, im je demonstrirao kako dijete njihovog uzrasta treba postupiti kada se nađe u situaciji gdje je osoba ozlijeđena i leži na podu te doziva pomoć. Demonstracija smo započeli sa prilaskom ozlijeđenoj osobi,pozivanje broja 194,davanja osnovnih podataka o događaju, te ostanka uz ozlijeđenu osobu do dolaska tima hitne medicinske pomoći. Zatim je dežurni tim T1 demonstrirao postavljanje ozlijeđene osobe na imobilizacijsku dasku. Na kraju demonstracije učenicima je naglašeno kako je sasvim normalno ako se uplaše kada vide da se netko ozlijedio te mu zbog straha ne žele prići i pomoći,ali je jako važno da u takvim situacijama zatraže pomoć starijih osoba .

Upoznali smo ih sa opremom koju koristimo u svakodnevnom radu te ih na taj način oslobodili od straha prema zdravstvenim djelatnicima kojeg svako dijete ima.

Znatiželji nikad kraja,posebno kada je u pitanju  hitno medicinsko vozilo, zbog toga smo im ispunili želju i pržili priliku da vide a čime je sve opremljeno naše vozilo te kako je sjediti u njemu, ali i vidjeti kako se izvlači krevet za pacijenta i kako funkcionira radio veza u slučaju potrebe.

Na kraju smo ih iznenadili malim poklonom, malim setom za prvu pomoć koji su napravile naše medicinske sestre/tehničari.

Naši učenici su otišli veseli i puni lijepih dojmova koje su razmjenjivali međusobno,a kasnije sa svojom obitelji.