NAJAVA | Nacionalni dan hitne medicinske službe

19.04.2018.

Nacionalni dan hitne medicinske službe bit će obilježen u srijedu s početkom u 11.30 sati ispred katedrale svetog Jakova u Šibeniku. Događaju će prisustvovati izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar zdravstva Milan Kujundžić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Branka Juričev-Martinčev, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević, gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije Tomislav Jukić te brojni drugi gosti.

Središnje obilježavanje Nacionalnog dana HMS-a svake se godine održava u drugom gradu, a ove godine u Šibeniku će se okupiti djelatnici HMS-a iz svih dijelova Hrvatske kako bi na Obali dr. Franje Tuđmana proveli edukacijske programe kojima će nastojati djelatnost i dostignuća HMS-a približiti građanima. Svi zainteresirani moći će razgledati vozila HMS-a i čuti niz praktičnih savjeta o načinima postupanja u slučajevima kada je izravno ugrožen život ili teško narušeno zdravlje pojedinca ili zajednice.

Organizatori središnjeg obilježavanja Nacionalnog dana HMS-a su Hrvatski zavod za hitnu medicinu i Zavod za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije, a pokrovitelji Predsjednica Republike Hrvatske, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, Šibensko-kninska županija i Grad Šibenik.

Podsjetimo, na inicijativu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) Hrvatski sabor je 2013. godine 30. travanj proglasio Nacionalnim danom HMS-a čime se Hrvatska pridružila nizu svjetskih zemalja koje nastoje djelatnost i dostignuća HMS-a približiti svojim građanima.

Središnje obilježavanje Nacionalnog dana HMS-a svake se godine održava u drugom gradu, a ove godine Šibenik je domaćin svim djelatnicima HMS-a koji svakodnevno skrbe o građanima u trenucima kada im je izravno ugrožen život ili teško narušeno zdravlje. Nacionalni dan HMS-a jedinstvena je prilika da djelatnici HMS-a informiraju i senzibiliziraju javnost o važnostima, specifičnostima i djelokrugu rada HMS-a te ih potaknu da ispravnim postupcima pozivanja HMS-a doprinesu boljem zdravstvenom ishodu ozlijeđene ili oboljele osobe.