Primopredaja vozila hitne medicinske pomoći

27.12.2017.

Ključeve dva suvremeno opremljena vozila hitne pomoći uručio je danas šibensko-kninski župan Goran Pauk ravnatelju Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije Tomislavu Jukiću. Jedno od vozila ima pogon na četiri kotača što će olakšati intervencije u ruralnim i nepristupačnim područjima, a ukupna vrijednost je oko 800 tisuća kuna koja je osigurana iz decentraliziranih sredstava.

- Danas uručujemo dva vozila Ford Transit ukupne vrijednosti 792 tisuće kuna. Relativno su slični. Jedan ima pogon na četiri kola, drugi na prednja i, naravno, opremljeni su standardnom opremom za tu vrstu vozila; defibrilatorom, aspiratorom i respiratorom. Samo ta oprema košta oko 450 tisuća kuna - kazao je župan Goran Pauk te je istaknuo kako je riječ o sredstvima iz decentraliziranih sredstava. To je dio novca kojeg država transferira na Županiju, a ona na zdravstvene ustanove. Oprema je gotovo u cijelosti financirana iz tih sredstava, osim oko 190 tisuća kuna koji su osigurani iz vlastitih sredstava županije. Zavod za hitnu medicinu županija godišnje financira s oko 400 tisuća kuna. 

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije Tomislav Jukić istaknuo je kako će vozila s pogonom na četiri kotača olakšati intervencije u ruralnim sredinama kojima je otežan pristup.

- Takvo vozilo smo nabavili za područje Knina prije dvije godine i ove godine smo, uz pomoć Županije, uspjeli i za područje Drniša koje zbog vremenskih uvjeta i karakteristika terena mora imati ovakvo vozilo jer je malo teže pristupiti - kazao je Jukić.

Zavod za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije formiran je 2012. godine. Od tada je ukupno kupljeno 17 novih vozila. 2012. godine dobiveno je prvih sedam vozila financiranih iz Europske banke, Zavoda za hitnu medicinu i Ministarstva zdravstva, a kasnije je nastavljena nabavka po par vozila svake godine.

- Imali smo nešto starih naslijeđenih vozila od Domova zdravlja, a sada smo došli do toga da imamo suvremeni i novi vozni park za područje cijele županije i svaka ispostava u županiji će imati dva vozila hitne medicinske pomoći - kazao je Jukić te je zahvalio županu što je Županija prepoznala potrebe Zavoda.

Riječ je o vozilima Ford Transit V363 350 L2H2 Trend 2.0 TDCi i Ford Transit V363 350 L2H2 Trend 2.0 TDCi, koja su u potpunosti opremljena u skladu sa standardima medicinskog automobila za potrebe izvanbolničke hitne medicinske službe.