Nacionalni dan hitne pomoći

30.04.2015.

Danas su žitelji grada Šibenika povodom obilježavanja Nacionalnog dana hitne medicinske pomoći imali priliku postati suradnici djelatnicima hitne medicinske pomoći. Na javnom prostoru održana je radionica uporabe automatskog vanjskog defibrilatora (AVD). Akcija je učinjena s ciljem podizanja svijesti o važnosti rane defibrilacije, te ranog započimanja sa mjerama oživljavanja.

Prilikom nastanka srčanog zastoja vanbolničkih ustanova stanovništvo ima veliku ulogu. Akcije edukacije laika se provode zbog činjenice da od pet koraka lanca spašavanja građani sudjeluju u njih četiri. Prepoznavaju srčani zastoj, pozivaju hitnu medicinsku pomoći, pristupaju ranoj primjeni masaže srca, te primjeni AVD-a.

Šibensko-kninska županija AVD uređaje posjeduje na više lokaliteta, uključujući otoke. Ideja uvođenja AVD –a je bila pojačanje lanca preživljavanja u urbanim sredinam te ruralnim krajevima gdje je stopa preživljenja od posljedica srčanog udara mala. Vanjski defibrilator je osmišljen na način da njegova uporaba bude prilagođena svima. Prvo se to odnosilo na djelatnike policije, vatrogasne službe, zaštitarske službe, a danas i laike u ulozi pružatelja zdravstvene zaštite u zajednici. Uporaba AVD-a moglo bi se nazvati šokantno lakim načinom spašavanja života.

Preživljenje nakon srčanog zastoja na javnom prostoru je oko 32%. Tu vrijednost je u mogućnosti povećati na 82% na mjestima gdje postoji automatski vanjski defibrilator i netko uvježban za njegovo korištenje.

Svim predstavnicima organizacija, društava i ostalima, djelatnici Zavoda za hitnu medicinu su na raspolaganju u obučavanju s radom stanovništvom dostupnom defibrilatoru.

Napisala: Jelena Jakoliš, bacc. med. techn