Županijski zavodi za hitnu medicinu opremljeni za masovne nesreće

30.01.2013.

U suradnji s Kriznim stožerom Ministarstva zdravlja, Hrvatski zavod za hitnu medicinu je u studenom ove godine organizirao edukaciju Primarna trijaža odraslih u masovnim nesrećama. Edukacija je namijenjena svim djelatnicima hitne medicinske službe, a zamjenica ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu dr. sc. Ingrid Bošan Kilibarda, dr. med. svoje znanje i iskustvo podijelila je s ravnateljima, medicinskim voditeljima i glavnim medicinskim sestrama i tehničarima svih županijskih zavoda za hitnu medicinu.

Osim edukacije, Hrvatski zavod za hitnu medicinu i Krizni stožer Ministarstva zdravlja osigurali su trijažne materijale svim županijskim zavodima za hitnu medicinu. Riječ je o trijažnom kovčegu i torbi koji sadržavaju opremu nužnu za kvalitetan rad timova hitne medicinske službe u masovnim nesrećama.

Hitna medicinska služba ima najvažniju ulogu u masovnim nesrećama- prva se pojavljuje na mjestu događaja, vrši trijažu odnosno proces razvrstavanja ozlijeđenih, oboljelih ili otrovanih prema kategorijama hitnosti zbrinjavanja i transporta te u suradnji s drugim službama izvlači žrtve i određuje prioritet, način, vrstu, sredstvo i destinaciju transporta unesrećenih. Njezin najvažniji medicinski zadatak na mjestu događaja je pravilno izvedena trijaža koja ima odlučujući efekt na zbrinjavanje žrtava masovne nesreće. U takvim slučajevima hitna medicinska služba uvelike mijenja svoj uobičajeni način rada, a kako bi bila što učinkovitija potreban joj je detaljan plan djelovanja kojim će postići cilj trijaže u masovnim nesrećama- usmjeravanje ograničenih resursa tako da od njih korist ima što veći broj unesrećenih.