Inicijativa za proglašenje nacionalnog dana hitne medicinske službe

05.02.2013.

U Hrvatskoj se već dugi niz godina 30. travnja neslužbeno obilježava dan hitne medicinske službe pa je pokrenuta inicijativa da se 30. travanj proglasi nacionalnim danom hitne medicinske službe te time skrene pozornost na važnost i specifičnosti ove iznimno odgovorne i teške djelatnosti.

Inicijativa je pokrenuta na prijedlog niza županijskih zavoda za hitnu medicinu, Hrvatskog liječničkog zbora - Hrvatskog društva za hitnu medicinu, Hrvatske udruge medicinskih sestara - Društva hitne medicinske pomoći, Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći (koja je prva započela s obilježavanjem dana hitne medicine 30. travnja) i niza istaknutih stručnjaka u djelatnosti hitne medicine. Prijedlog je Hrvatski zavod za hitnu medicinu uputio Ministarstvu zdravlja, a konačnu odluku o tome hoće li djelatnici hitne medicinske službe dobiti svoj dan ili ne donijeti će Hrvatski sabor.

Obilježavanjem dana hitne medicinske službe građani bi dobili priliku da se putem prigodnih manifestacija bolje informiraju o radu hitne službe što bi zasigurno imalo pozitivan utjecaj na cjelokupnu reformu i sustav djelovanja hitne medicinske službe u RH. Ujedno bi to bila simbolična gesta podrške radu svih djelatnika hitne medicinske službe koji nesebično i predano diljem Hrvatske obavljaju ovu zahtjevnu javno zdravstvenu djelatnost.

U međuvremenu, kao i prijašnjih godina, djelatnici hitne medicinske službe će i ovog 30. travnja neslužbeno obilježiti svoj dan. Svoju djelatnost građanima će u ponedjeljak, 30. travnja 2012., u 10 sati na Jadranskom trgu u Rijeci predstaviti i približiti djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Primorsko – goranske županije vođeni ravnateljem Davorom Vukobratom, dr. med. spec. i njegovim suradnicima. Građanima će demonstrirati vještine u postupku oživljavanja osobe s prestankom srčanog rada i zastojem disanja, ali i načine postupanja u različitim hitnim slučajevima. Tom prigodom će svaki zainteresirani građanin dobiti priliku da na pokaznim lutkama nauči kako pravilno izvesti vanjsku masažu srca i umjetno disanje. Također, moći će razgledati i vozilo hitne medicinske službe, a dijeliti će se i letci „Sve što trebate znati o hitnoj medicinskoj službi". Letak, kojeg je izdao Hrvatski zavod za hitnu medicinu, sadrži niz praktičnih savjeta za građane o načinima postupanja u slučajevima kada je izravno ugrožen život ili teško narušeno zdravlje pojedinca ili zajednice.